Děti poznávaly netradiční řemesla

Děti poznávaly netradiční řemesla

Třetí říjnový víkend se nesl ve vzdělávací atmosféře a děti i Dobré víly si to náramně užily. Strávily ho totiž akčně na výběrovém gymnáziu Open Gate. Osmáci a deváťáci z pěti dětských domovů i pěstounských rodin přijeli poznat, jaké netradiční obory se dají studovat a užít si i spoustu legrace.

Po seznamovacích hrách si děti i dospělí opekli buřtíky a povídali si na téma budoucí povolání. To byla příprava na sobotu, kdy na návštěvu přijeli studenti ze Střední odborné uměleckořemeslné školy, aby dětem ukázali a vyzkoušeli si s nimi netradiční řemesla. Děti si tak mohly vyzkoušet, co obnáší práce pozlacovače, štukatéra, klenotníka, vlásenkářky, maskérky, keramičky nebo rytce. Ke konci víkendu pak hodnotili, jaké řemeslo je zaujalo nejvíce. Hodně pozitivních bodů sklidil právě klenotník a pozlacovač. „Líbilo se mi, že jsme poznali nová řemesla. Nikdy jsem neslyšel, jak se tyhle věci vyrábí a teď už třeba vím, jak se vyrábějí šperky,” uvedl jeden z deváťáků v závěrečném hodnocení.

Dobré víly spolu se studenty připravili bohatý program na celý víkend a děti tak měly možnost poznat další vrstevníky, kteří se budou brzy rozhodovat, jaké studium zvolí. Zároveň to otevřelo nové obzory a děti si našly nové kamarády. „Zaujalo mě klenotnictví a to, že si můžeme vyzkoušet něco, o čem jsem ani nevěděla, že se dá studovat. Také jsem se tu na začátku cítila trochu stydlivě, ale nakonec to bylo super. Studenti uměleckořemeslné školy se k nám chovali krásně,” pochvalovala si víkend Karolína.

Gymnázium a základní škola Open Gate se zaměřuje především na individualitu studenta a jeho osobní rozvoj a svobodu. To přesně souzní s hodnotami Dobrých víl, které dávají pozornost dětem a pomáhají na jejich cestě životem.

V neděli dorazil kouč Kalman Horvát, který s dětmi hledal jejich životní kompas. Ten děti z dětských domovů často postrádají, a tak s nimi kouč procházel testy, které odhalily, jaké povolání by pro ně mohlo být to pravé a jak naplnit svůj život smysluplně.

Kromě ukázky a zkoušení řemesel došlo i na sportovní hry, legraci v bazénu, procházku do přírody a společenské hry. Rosťa celý víkend zhodnotil velmi trefně: „Cítím se tu vítězně a je to tady luxusní.”