Jarní víkend v Jizbici

Jarní víkend v Jizbici
Jarní nadílka sněhu? Nadšení!

Na víkendu v Jizbici nás čekalo opravdu aprílové počasí. I tak jsme si ale zahráli týmové hry, vyrobili nepečený dort a pořádně se po dlouhé zimě vyřádili.

To vše společně s 9 ukrajinskými dětmi. Domlouvali jsme se rukama nohama, ale s lidmi se srdcem na správném místě si prostě porozumíte vždycky.

Už se těšíme na další společný víkend! Podpořit nás stále můžete ve sbírce Společně do přírody 🌲


Jak jsme se měli přibližuje jedna z Víl - Květa - v článku.

Aprílový víkend s Vílami (a Mikulášem?!)

Řeč je o minulém víkendu 1. - 3.4., který uspořádala nezisková organizace Dobré Víly dětem pro děti z několika dětských domovů.

V Jizbici pod Blaníkem, kam Víly s dětmi z DD standardně jezdí na letní tábory, s námi tentokrát byla i skupinka 9 dětí z Ukrajiny.

Páteční příjezdový den byl opravdu „aprílový“. Za dětmi přišel Mikuláš, anděl i čert a předali jim mikulášskou nadílku. Původně plánovaný mikulášský víkend v Jizbici musel být totiž vzhledem k několika karanténám zrušen, a tak jsme nyní uspořádali Mikuláše aprílového. Vzhledem k tomu, že byla zima a sněžilo, tak to vypadalo celkem autenticky.

Další dny byl pro děti připraven program jako např. výtvarné dílny, výroba nepečeného dortu z piškotů, tvarohu a šlehačky, ozdobeného ovocem. Na závěr děti, rozdělené do družstev, soutěžily v plnění různých úkolů, zaměřených na paměť, logiku a doplňování.

Všechny děti spolupracovaly a domluvily se při sportu i soutěžích tak, jako by mezi nimi ani nebyla jazyková bariéra, a myslím si, že na chvíli zapomněly i na starosti.

Jen při výtvarné dílně proběhla velmi dojemná chvíle. Děti měly vyrobit přání pro toho, koho mají nejvíce rády. Jeden malý kluk z Ukrajiny namaloval krásné přání celé v barvě ukrajinské vlajky a napsal na něj: „Sláva Ukrajině“. Bylo těžké ubránit se slzám.

Dobré Víly dávají dětem s nelehkými osudy svou pozornost, lásku a čas. Tím, že se snaží udělat dětem radost a pomáhají jim vyrovnat se s těmi největšími starostmi, opraví snad alespoň kousek toho, co se v jejich životě a ve světě rozbilo.