Víla Denča nominovaná na cenu Křesadlo

Víla Denča nominovaná na cenu Křesadlo

Cena Křesadlo slouží jako symbolické poděkování těm, kteří nezištně věnují svůj čas, dovednosti a energii obecně prospěšným činnostem.

Denisa začala u nás dobrovolničit v rámci školního projektu ještě na gymnáziu, když jí bylo pouhých 16 let. Sama přiznává, že měla zpočátku růžové brýle. Časem zjistila, že statistiky ohledně dětí, které vyšly z dětských domovů, jsou neúprosné a že většina jich bohužel jde ve šlépějích svých rodičů. I když to pro ni tehdy byla velká rána, neodradila ji pomáhat, naopak ji to ještě více namotivovalo trávit s dětmi v domově více času.

Z Denči, mladičké a nezkušené gymnazistky, se stala studentka VŠE a stálá posila. Pilíř, o který se mohou děti i Dobré víly opřít. Pravidelně každý týden jezdí na celé odpoledne do dětského domova v Novém Strašecí, kde si s dětmi hraje, povídá, pomáhá s úkoly, věnuje jim svou plnou pozornost a lásku. Zkrátka je jejich kamarádkou, na kterou se mohou spolehnout. A to je pro děti, které prožily už tolik zklamání, nesmírně cenné.

Motivuje ji dětský smích a čirá dětská radost. A také to, že se na ni kluci a holky vždy těší, že si užijí zábavu a může jim i s něčím pomoct, vyslechnout je. I že v rámci dlouhodobého kontaktu u nich vidí pokroky. Vidí, že to opravdu má smysl.

Denča ale pomáhá i jinde a jinak. Celý život si pěstovala dlouhé vlasy, které se nakonec rozhodla ostříhat na mikádo a darovat na výrobu paruky organizaci Dlouhovláska. Ta pomáhá dívkám a ženám, které z důvodu vážného onemocnění přišly o své vlasy. Vedla ji k tomu prý radost těch holčiček, když si nasadí své nové vlasy.