Vyšetřovací tábor podle Sherlocka Holmese

Vyšetřovací tábor podle Sherlocka Holmese

První týden v srpnu vyrazily děti z několika dětských domovů již po šesté na tábor do Jizbice pod Blaníkem. Celý týden pátrali po ukradeném diamantu spolu se Sherlockem a Watsnem. Vyzkoušely si tak detektivní praktiky jako ohledávání místa činu, snímání otisků prstů nebo luštění tajné šifry. Kromě celotáborové tématické hry přijížděly za dětmi zajímavé návštěvy. Policisté ČR přivezli do Jizbice psovody spolu s čtyřnohými detektivy, a děti tak byly svědky byť ukázkového, ale důvěryhoutodného zásahu na pachatele. O neobvyklou zábavu se postaraly i další hosté, mezi než patřila i sólistka Národního divadla, Andrea Kalivodová. Ta dětem zapěla operní tóny z Carmen a společně si pak zazpívali všichni známou lidovku. Děti si vyzkoušely i sólo vystoupení a postavily se tak strachu a trémě.

Táborová dopoledne děti trávil na kroužcích, které si samy vybraly. Nechyběl sportovní, hudební nebo výtvarný kroužek. Holky i kluci si užili ii beauty kroužek, lekce fotografie nebo tanec. Vedoucí z řad Dobrých víl si pravidelně připravovaly scénky, které děti uvedly do problematiky. Smyslem celé hry bylo naučit se každý den něco nového a nebát se spolupracovat. Děti si tak osvojily dovednosti komunikace v týmu ale i ohleduplnosti a laskavosti. Starší děti se večer scházely u ohně k debatnímu kroužku. Místo, kde každý může svobodně projevit svůj názor a vzájemně se naslouchat, posloužilo jako bezpečný kruh, kde děti probíraly hlubší témata, jako je přátelství, zrada, pravidla nebo jejich budoucí kariéru.

Oba tábory s Dobrými vílami poskytují dětem z dětských domovů nespočet nových a krásných zážitků, dobrodružství ale hlavně započínají nová přátelství jak mezi dětmi samotnými, tak mezi dospělými a dětmi. Je úžasné vidět, jak se v průběhu jediného týdne otevřou dětská srdce i mysly. Při příjezdu vystupují z autobusu váhaví a trochu vystrašení kluci a holky a na konci týdne se všichni objímají, tečou slzy a všichni mají spoustu krásných vzpomínek, které jim nikdo nikdy nevezme.